dinsdag 19 oktober 2010

EU zet achterdeur open voor klonen

De Europese Commissie zet de achterdeur van de EU open voor het klonen van dieren ten behoeve van voedselproduktie. Dat is de conclusie die Compassion in World Farming trekt uit een rapport dat de Commissie vandaag publiceerde. De Commissie weigert namelijk nadrukkelijk het vermarkten van vlees van de nakomelingen van gekloonde dieren te verbieden.

In het rapport kondigt de Commissie aan het klonen van dieren voor voedselproductie voor de komende vijf jaar te willen verbieden. Ook mag het vlees van gekloonde dieren niet op de markt komen en moet er een systeem komen dat het mogelijk maakt ingevoerd voortplantingsmateriaal van gekloonde dieren (zoals sperma en embryo's) te traceren. De Commissie komt tot deze maatregelen na de erkenning dat het klonen ernstige gevolgen heeft voor het welzijn en de gezondheid van de dieren en ook bij de bevolking op grote weerstand stuit.

Compassion in World Farming vindt dat ook vlees en melk van de nakomelingen van gekloonde dieren onder het verbod moeten vallen. Het is namelijk niet waarschijnlijk dat de vleesindustrie vlees van gekloonde dieren daadwerkelijk zal willen verkopen, maar dat men klonen zal gebruiken als middel om de genetische selectie en het fokken voor een snelle groei te versnellen. Met de aldus verkregen dieren kunnend an hoogproductieve koeien of snel groeiende varkens worden gefokt. Nu al veroorzaakt genetische selectie ernstige gezondheids- en welzijnsklachten bij dieren. Door het gebruik van de kloontechniek zullen deze problemen verergeren, vreest Compassion in World Farming.

Een verbod van klonen moet daarom ook betrekking hebben op het vermarkten van producten van nakomelingen van gekloonde dieren. Nu blijft het bijvoorbeeld mogelijk dat geklonde dieren of hun voortplantingsmateriaal geïmporteerd worden en dat -bijvoorbeeld- vlees van lammeren van gekloonde schapen op de markt komt. Onderzoek wijst uit dat de Europese consumenten dat niet willen.